![]() |
یکی از رشتههای دانش که امام باقر(ع) پیرامون آن بهمناسبتهای مختلف به ایراد حدیث پرداخته، دانش فضا و علم هیات و نجوم است. خدایعالمیان در سراسر قرآن 13 بار از نجوم و احکام و آثار آن آیاتی نازل فرموده وامامان معصوم: آیات را تفسیر، تاویل و بیان مصداق کردهاند. از جمله امامباقر(ع) ذیل (و علامات و بالنجم هم یهتدون). «آنان به وسیله ستاره راهمییابند»،(نحل:16 ) فرمود: نجم عبارت است از ستاره «جدی» زیرا جدی ستارهایاست که از میان نمیرود [غروب نمیکند] و بر پایه آن «قبله» بنا شده و به وسیلهآن اهل خشکی و دریا راهنمائی میشوند[1].
شایان ذکر است که امام باقر(ع) در مدینه میزیستهاند و بنا به قواعد هیات،قبله مدینه تقریبا به جانب جنوب است. و به سخن دقیقتر طبق جدول دانشمند بزرگ«عبدالرزاق بغائری» طول مدینه سی و نه درجه و پنجاه و نه دقیقه (59، 39)
فلکی، و طول مکه سی و نه درجه و پنجاه دقیقه (50 ، 39) فلکی است که اختلاف طولآنها تنها 9 دقیقه فلکی برابر با 36 سی و شش ثانیه زمانی و ساعتی است. و طبقجدول «سردار کابلی» نیز اختلاف طول و نصفالنهار مکه و مدینه 10 دقیقه فلکیبرابر با چهل(40) ثانیه زمانی و ساعتی است (3). از اینرو میبینیم با این که درآن زمان وسائل سنجش دقیق وجود نداشته و مردم کوچه و بازار عرب نیز از آن علمبهره چندانی نداشتهاند، امام باقر(ع) در یک فرمول تقریبا فراگیر قبله را برپایه «جدی» و دانستن این ستاره دانسته و در توضیح آن افزوده استبه وسیله آناهل خشکی و دریا راهنممائی میشوند، و این نیست مگر این که ستاره جدی (به ضم جیمو فتح دال) نزدیک قطب شمال قرار دارد و تقریبا ثابت است، از اینرو میتوان در شباز آن به عنوان شاخص استفاده کرد و در خشکی و دریا راه و مسیر حرکت را جهتبخشید.
گفتنی است: این ستاره از دیرباز بر عرب شناخته شده بوده است لذا امام باقر(ع) توضیح نداد در چه نقطهای از آسمان قرار دارد، راوی هم سوال نکرد، اما راهیابیبه وسیلهستارگان در قرآن مجید نیز مورد اشاره قرار گرفته است. (هو الذی جعل لکمالنجوم لتشهدوا بها فی ظلمات البر والبحر)(انعام: 97). که در این میان ستارهجدی از جایگاه ویژهای برخوردار است جدی ستاره کوچکی است از مجموعه «دب اصغر» خرس کوچک، ملاقه کوچک، بناتالنعش صغری، جنب قطب حقیقی و تقریبا یک درجه(1)باقطب فاصله دارد، این ستاره در هر شبانه روز یک دایره بسیار کوچک به قطر دودرجه(2) رسم میکند بنابراین هر شبانهروز یک مرتبه با خط دایره نیمروز(نصفالنهار) و یک مرتبه با دایره و خط نیمشب (نصف اللیل) هر شهر و دیار منطبق، وسپس از آن میگذرد، جدی با این که از جمله ثوابتبه شمار میرود، از حرکت کندیبرخوردار و به قطب عالم درحال نزدیک شدن است، چنان که در سال 2100 میلادیفاصلهاش از قطب عالم نزدیک به نیم درجه(5/0) خواهد رسید، و این کمترین فاصله بینجدی و قطب عالم خواهد بود.
قطب عالم هم به نوبه خود ثابت نخواهد بود و با یک حرکت گردنایی پس از 5300 سال به ستاره «دارمین» خواهد رسید (ستاره دارمین، ستاره اصلی صورت کیکاوس ودر. میان کهکشان است، فاصلهاش از زمین 49سال نوری و نور آن هفده برابر خورشیداست). اما فاصله ستاره قطبی (جدی) تا زمین 650 سال نوری و روشنائی آن 5000 برابر خورشید و قطر آن یکصد برابر آفتاب است. درباره جدی این گونه هم نوشتهاندکه فاصله آن 470 سال نوری (10× 62/444 کیلومتر)، جرم آن هشتبرابر خورشید وروشنائی آن 2000 برابر آفتاب است[2].

حرکت گردنایی(قهقرایی)
این حرکت نخست توسط «هیپارک» (ابرخس)، (زاده، 190، ق،م) کشف شد و در زماناو نقطه اعتدال بهاری در برج حمل برابر اول فروردین بوده است و از زمان اوتاکنون نقطه اعتدال بهاری با یک سیر قهقرائی یک ساعت و 45 دقیقه تغییر مکانداده است (یعنی تقریبا 25 درجه)[3].
تاویل
امام باقر(ع) بنا به تفسیر ظاهر قرآن فرمود: مراد از نجم در آیه 16سوره نحل ستاره جدی میباشد، و از آنجا که قرآن مجید، باطن، بلکه بطونی دارد،پیامبر و پیشوایان معصوم علیهم السلام فرمودهاند: مراد از نجم، رسول خدا(ص) و مقصود از «علامات»(نحل:16) پیشوایانطاهریناند.
امام باقر(ع) در حدیثی میفرماید: نجم عبارت است از ما اهل بیت، چنان که امامصادق(ع) در تاویل آیه (فنظر نظره فیالنجوم فقال انی سقیم) ابراهیم به ستارهنظر افکند و فرمود: من بیمارم(صافات: 88) میفرماید: وقتی حضرت ابراهیم(ع) درنجوم نظر افکند در محاسبه خویش به این نتیجه رسید که چه مصائبی بر امام حسین(ع)وارد میشود از اینرو فرمود: من بیمارم یعنی از آنچه به حسین(ع) خواهد رسید[4].
منبع: رساله امام باقر علیه السلام
نقل از :تبیان
[1] تفسر نورالثقلین، ذیل آیه 16 سوره نحل.
[2] معرفهالوقت و القبله، حضرت استاد حسن زاده مد ظله ص 542 و بعد، نشر جامعهمدرسین قم.
[3] شهمردان رازی، روضهالمنجمین، ص بیست و هفت و سی چهار، به کوشش جلیل اخوانزنجانی، طهران، 1409 ه ق ، 1368 ش.
[4] تفسیر نورالثقلین، ذیل صافات 4 406، و ذیل نحل 16

