سفارش تبلیغ
صبا ویژن
کسی که ملقب به شیخ الطائفه گردید
برچسب ها: بزرگان دینی (16)، مفاخر شیعه (5)، | نظر بدهید

22 محرم یاد آور رحلت بزرگ مردی است که به راستی حق عظیمی بر گردن شیعیان دارد. عالمی که در محضر بزرگانی چون شیخ مفید و سید مرتضی تلمذ نمود و خدمات ارزنده ای در زمینه های مختلف (از قبیل تفسیر، فقه، اصول فقه، کلام، رجال و فهرست، تاریخ و مقتل، پاسخ به مسائل شرعی و دعا) نمود.

شیخ طوسی در جوانی به درجه اجتهاد رسید و "تذهیب الاحکام" را که از کتب معروف شیعه است در این دوره و با پیشنهاد استاد خود شیخ مفید نوشت و این نشان از تبحر این استاد در زمینه های مختلف دینی می باشد.

حجت الاسلام نجفی نژاد درباره ی شخصیت ایشان اینگونه می گوید:
"ابوجعفر محمد ابن حسن ابن علی ابن حسن طوسی شخصیتی کم نظیر است. به ایشان لقب شیخ الطائفه داده شده است. در زمینه کار علمی ایشان به چند مورد می توان اشاره نمود:
 زحماتی که از اساتید متقدم در دست ایشان قرار داشته است به ایشان رسیده مثل شیخ صدوق که هم فرزند و هم پدر از اکابر علمای امامیه هستند. با توجه به قرب زمانی این بزرگان به عهد ائمه علیهم السلام در قرن سوم باعث شد موفقیت چشمگیری در این زمینه داشته باشند.
 
از عوامل دیگری که در ایجاد بستر مناسب در دوران شیخ طوسی تاثیر داشتند وجود افرادی مثل شیخ مفید و سید مرتضی که شیخ طوسی از محضرشان استفاده کرده است می باشد. در عین اینکه خودش به اجتهاد رسیده بود.
همچنین تقابل زمانی بین شیخ طوسی و آل بویه در زمینه ی فعالیتهای علمی ایشان تاثیر به سزایی داشته است. چرا که حمایت های همه جانبه ی آل بویه، وسعت جغرافیایی حکومتشان و قدرت نظامی برترشان نسبت به رقبا زمینه مناسبی برای فعالیتهای شیخ طوسی به شمار می رود."
 
از دیدگاه بسیاری از پژوهشگران شیخ طوسی تدوین کننده ی اساسنامه مکتب تشیع در فرهنگ و تمدن اسلامی به شمار می رود.
شیخ طوسی پس از آنکه از زمزم قرآن و کوثر عترت سیراب شد قدم در مسیر تحقیق نهاد و سلاح قلم به دست گرفت و مرزبان اندیشه و فرهنگ غنی تشیع سرخ علوی شد. این فقیه بزرگ فقط به مسائل دینی و مدهبی می اندیشید و هدف نوشته هایش گسترش فرهنگ تشیع بود. از این رو آثار ارزشمندی تحت عناوینی چون تفسیر، فقه، اصول فقه، کلام رجال و فهرست، تاریخ و مقتل، پاسخ به مسائل شرعی و دعا از خویش به جای گذاشت
شمار آثار این استاد اعم از کتاب و رساله به 51 عنوان می رسد که گاه برخی از این عناوین 10 جلد کتاب قطور را در بر می گیرد.
 
 
نظر بزرگان درباره شیخ طوسی 
علامه حلی:
شیخ طوسی پیشوای دانشمندان شیعه و رئیس طائفه ی امامیه صاحب نظر در علوم اخبار، رجال، فقه، اصول؛ کلام و ادب بوده است. اوست که عقاید شیعه را در اصول و فروع آن دسته بندی و اصلاح کرد.
 
علامه بحرالعلوم: 
«شیخ طوسی، برپا کننده پرچم‏های شریعت فقه و پیشوای شیعه بعد از ائمه معصومان و تکیه‏گاه شیعیان در تمام موضوعاتی است که به مذهب و دین تعلق دارد».
نجاشی:
«ابوجعفر طوسی، بزرگی از اصحاب ما، ثقه، از شاگردان استاد ما مفید می باشد او تالیفاتی دارد یکی از آنها تهذیب الاحکام و آن کتاب بس بزرگی است، و دیگری الاستبصار و... .».
خواجه نصیرالدین طوسی: 
«شب‏ها را بیدار می‏ماند و سرگرم مطالعه بود. کتاب‏های زیادی در کنار خود می‏گذاشت و هنگامی که از مطالعه یک نوع از آن خسته می‏شد، به مطالعه نوع دیگر می‏پرداخت. او ظرف آبی در کنار خود قرار می‏داد تا به وسیله آن خواب را از چشمان خود دور کند تا بیشتر مطالعه نماید. هنگام سحر که با مطالعه فراوان بعضی از مشکلات علمی را حل می‏کرد، می‏گفت: کجایند پادشاهان و فرزندان آنها، تا این لذت را ببینند."
امام خمینی: 
«شیخ طوسی در 52 سالگی نیز درس می‏رفته است، در صورتی که در سن بیست و سه سالگی برخی از کتابهای خود را نگاشته است، کتاب تهذیب الاحکام را گویا در همین سن نوشته، او در سن 52 سالگی در حوزه درس مرحوم سید مرتضی حاضر شده است که به آن مقام والا دست پیدا کرده است».
 
وفات
سرانجام شیخ الطائفه، در هفتاد و شش سالگی در شب 22 محرم سال 460 قمری در نجف اشرف از دنیا رفت. بدن پاک ایشان بنا به وصیت خودش در خانه مسکونی‏اش دفن شد و سپس آن مکان به مسجد تبدیل گشت که هم‏اینک در سمت‏ شمال بقعه علوی، به نام مسجد طوسی معروف است .
 
 
منابع:
- رادیو معارف- برنامه نگارستان
- عقیقی بخشایشی، عبدالرحیم؛ فقهاى نامدار شیعه، قم: کتابخانه عمومی حضرت آیت الله العظمی مرعشی نجفی.
- خوانسارى، میر محمدباقر؛ روضات الجنات، ترجمه شیخ محمدباقر ساعدى، تهران: نشر اسلامیه.
- مدرس خیابانی تبریزی، محمدعلی؛ ریحانة الادب، تهران: انتشارات علمی.
- گلبرگ، شماره هفتاد و دوم.
- پاسدار اسلام، شماره یکم.
- یاس، شماره چهاردهم.


نویسنده : حسن محمود
تاریخ : شنبه 91 آذر 18
زمان : ساعت 7:57 عصر


مرجع دریافت ابزار و قالب وبلاگ
Design By : Ashoora.ir




 

کل بازدید: 345614
بازدید امروز: 13
بازدید دیروز: 26
تعداد کل پست ها: 564

دانشنامه عاشورا

روزشمار محرم عاشورا






پایگاه جامع عاشورا